Einde van het reisverbod - Minister Vandenbroucke laat in zijn kaarten kijken

February 22, 2021

Momenteel geldt er een reisverbod voor alle niet-essentiële reizen. De vraag is tot wanneer dit van kracht zal blijven. In het laatste Ministerieel besluit werd 1 april als voorlopige datum voorop gesteld. Dit zou betekenen dat we tijdens de Paasvakantie opnieuw op reis kunnen, maar is dat wel zo?

Minister Frank Vandenbroucke liet tijdens het VTM-journaal van 21/02/2021 om 13.00u al even in zijn kaarten kijken. Komende vrijdag staat er immers een belangrijk Overlegcomité op de agenda waar hals reikend naar wordt uitgekeken. Al was het maar om enkele toekomstperspectieven te krijgen, nu de coronacijfers onder controle zijn.

We geven hier een letterlijke transcriptie van het korte interview over dit topic tussen nieuwsanker Dany Verstraeten en de Minister.

 

Dany Verstraeten:

“Gaan we mogen reizen tijdens de Paasvakantie?”

 

Frank Vandenbroucke:

“Het zal moeilijk zijn om dat hele strikte verbod, van dat te handhaven tegen Europa in, want dat is wel iets wat je normaal binnen Europa niet doet. Wij hebben open grenzen. Maar langs de andere kant. Ja, de basisregel dat … het is gewoon niet slim om naar het buitenland te gaan.”

 

Dany Verstraeten:

“Dus vanaf 1 april geen reisverbod meer?”

 

Frank Vandenbroucke:

 

“Het is moeilijk om dat te handhaven denk ik, omdat je zo in strijd bent met het normale Europese ongecontroleerde verkeer, maar het blijft zo dat naar het buitenland reizen echt onverstandig is. En bovendien we zouden ook willen dat we vrijdag op het Overlegcomité een duidelijke afspraak hebben met iedereen. Waardoor het mogelijk is om de mensen die uit het buitenland komen en zich moeten laten testen, om dat ook echt af te dwingen dat ze zich moeten laten testen. Dat loopt nog altijd niet zo gemakkelijk en daarvoor hebben we een akkoord nodig met iedereen, ook met de Vlaamse regering, de Brusselse en de Waalse regering. Dat is een belangrijk agendapunt voor vrijdag."

 

VOORLOPIGE CONCLUSIE:

 

1) De druk van Europa om het reisverbod af te schaffen, dat door de Belgische overheid eenzijdig werd ingevoerd, is hoog. Het zal voor de overheid moeilijk worden om dit te blijven handhaven. Het is in strijd met de Europese regelgeving rond vrij verkeer van personen en het open-grenzen beleid. De kans dat het reisverbod per 1 april wordt afgeschaft is vrij groot.

 

2) Reizen zal verder ontmoedigd worden, maar in deze situatie leven we als sinds februari vorig jaar. Dat is niet nieuw.

 

3) Teruggekeerde reizigers zullen zich verplicht moeten laten testen. Ook dit is niet nieuw, alleen is de overheid er nog niet in geslaagd om dit consequent te handhaven. Dhr. Vandenbroucke wil hierover een akkoord maken met alle deelregeringen.

 

Het blijft wachten op het resultaat van het Overlegcomité, nu vrijdag 26/02/2021.

 

We volgen alles mee op de voet!