Kan je nog op (zaken)reis na het Overlegcomite van 27 november?

November 30, 2020

Wat is er nu precies gewijzigd op gebied van reizen na het recentste Overlegcomité van 27 november? Bijzonder weinig, zo blijkt.

 

Ontraden, maar niet verboden

Premier De Croo legde er nogmaals de nadruk op dat niet-essentiële reizen ten sterkste afgeraden worden. Maar in die situatie vertoeven we al ruim twee maanden. Zo zijn reizen naar rode zones sinds 25 september niet langer verboden, maar worden ze wel sterk afgeraden. De grenzen blijven open.

 

Verplicht Passenger Locator Form

Iedereen die na een buitenlandse reis naar België terugkeert, moet verplicht het Passenger Locator Form invullen. Ook deze regel is als sinds 1 augustus van kracht. Het verschil is dat Premier De Croo heeft aangegeven dat men vanaf nu zeer actief controles zal uitvoeren. Wij gingen er eerlijk gezegd van uit dat dit al gebeurde…

meer info over het Passenger Locator Form

Zelfevaluatie vragenlijst

Sinds 1 oktober maakten we kennis met het zelfevaluatieformulier. Dit is een vragenlijst onderaan op het Passenger Locator Form. Op basis van je antwoorden wordt een risicoscore berekend. Het voordeel van deze lijst is dat je niet in quarantaine moet en dat je geen test moet laten afnemen als je je op reis veilig hebt gedragen en geen risico's hebt genomen. Ook niet als je uit een rode zone terugkeert. Goed gedrag wordt hiermee beloond. Wie wel in quarantaine moet, zal hierop vanaf nu strenger gecontroleerd worden, aldus De Croo.

meer info over de zelfevaluatie vragenlijst

 

Wettelijke informatie

De centrale en enige wettelijke bron voor alle up-to-date reisadviezen blijft de website van Buitenlandse Zaken. Hier kan je meer informatie vinden