Verbod op toeristische reizen. Zakenreizen wel nog mogelijk.

January 26, 2021

Van 27 januari tot 1 maart mag je enkel nog naar het buitenland reizen om een essentiële reden. Dit geldt voor alle personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben.

 

Deze essentiële redenen staan in detail beschreven in het Ministerieel Besluit van 26 januari 2021.

 

Kort samengevat zijn de essentiële redenen onder te brengen in volgende categorieën:

  • Dwingende gezinsredenen, bv. een kind of partner bezoeken, een huwelijk of een begrafenis van nauwe familie bijwonen

  • Humanitaire redenen, bv. om een medische reden, om een oudere persoon te helpen

  • Studieredenen

  • Inwoners van grensregio’s, bv. voor noodzakelijke aankopen

  • Professionele redenen

  • Andere dringende redenen, bv. om te zorgen voor een dier, om te verhuizen

 

Wie vanaf vandaag tot 1 maart een essentiële buitenlandse reis wil maken op basis van bovengenoemde redenen, moet hiervoor een verklaring op eer invullen. Het pdf-document voor deze verklaring, inclusief een oplijsting van alle essentiële redenen kan je hier vinden. Je kan het formulier hier ook online invullen

 

CONCREET

 

Toeristische reizen met een niet-essentieel karakter zijn verboden vanaf 27/01/2021 tot 01/03/2021. Een winter- of zonvakantie, naar gelijk welke buitenlandse bestemming dan ook, is dus even niet meer mogelijk.

 

Zakenreizen zijn wel nog mogelijk. Ook naar rode zones. Zij maken deel uit van de essentiële redenen, namelijk reizen om professionele redenen. Dit staat in detail beschreven in Bijlage 2 bij het ministerieel besluit van 26 januari 2021

Uiteraard zijn deze zakenreizen enkel mogelijk als de bestemming reizigers uit België toelaat en mits naleving van de gestelde vereisten of maatregelen op de bestemming. De adviezen hieromtrent kan je vinden op de website van Buitenlandse Zaken

 

Voor personen met een hoofdverblijfplaats in België, die om professionele redenen naar het buitenland reizen gelden nu volgende verplichtingen:

1) Het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) voor terugkeer naar België (verplicht sinds 01/08/2020)

2) Daaraan gekoppeld het invullen van het BTA-certificaatnummer op het bovengenoemde PLF-formulier, voorafgaand aan de reis (verplicht sinds 04/01/2021)

3) Het invullen van de verklaring op eer, voorafgaand aan de reis (verplicht sinds 27/01/2021)

 

Let op: Voor 1) geldt dat je een bewijs van indiening of een kopie moet kunnen voorleggen bij terugkeer en tot 48 uur na terugkeer in België. Voor 2) en 3) geldt dat je een bewijs van indiening of een kopie moet kunnen voorleggen gedurende de hele reis.

 

Contacteer ons gerust voor meer informatie of advies